Opzet van een affiliate marketingprogramma

Affiliates zijn individuen of bedrijven die uw onderneming of een specifiek product promoten. Wanneer zij iemand naar u doorverwijzen en u realiseert een verkoop, dan ontvangen zij doorgaans een commissie. Affiliates komen in verschillende typen en maten: prijsvergelijkers, aanbieders van kortingsbonnen en cashbacks, bloggers, en affiliates die e-mail marketing actief inzetten. Welk type affiliate het beste bij u past, hangt af van uw doelstellingen en merkbeleid.

Bloggers, videomakers en sociale media helden vormen in aantal waarschijnlijk de grootste, en meest begeerde, groep affiliates. Deze influencers hebben meestal een significante stem in hun community en kunnen uw product een stevig podium bieden. Zij maken klanten geinteresseerd in uw aanbod en zijn daarmee interessant om mee samen te werken wanneer u een eerder lage merkbekendheid geniet.

Prijsvergelijkers, aanbieders van kortingsbonnen of andere deals vergen een stuk voorzichtigere aanpak. De meeste webshops bieden tegenwoordig de mogelijkheid om een kortingscode in te vullen tijdens het bestelproces. Consumenten googlen vervolgens massaal of er generieke kortingscodes voor een webshop beschikbaar zijn. Dit type affiliates kan er voor zorgen dat de aankoop ook daadwerkelijk tot stand komt – maar het kan u ook een aanzienlijk marge kosten, omdat de klant toch wel bij u besteld zou hebben.

SAMENGEVAT

Affiliates zijn individuen of bedrijven die uw onderneming of een specifiek product promoten. Wanneer zij iemand naar u doorverwijzen en u realiseert een verkoop, dan ontvangen zij doorgaans een commissie. Affiliates komen in verschillende typen en maten: prijsvergelijkers, aanbieders van kortingsbonnen en cashbacks, bloggers, en affiliates die e-mail marketing actief inzetten. Welk type affiliate het…

Een andere vorm van affiliates die een zorgvuldige aanpak verlangen zijn zij die vooral bezoekers aantrekken via zoekmachines. In algemene zin adviseren wij u eerst uw SEO en SEA te optimaliseren voordat u met affiliates begint te werken. Immers: wanneer deze affiliates de zoekmachines van u overnemen betaalt u de facto meer dan u zou moeten. Als het voor hen rendabel is om SEA in te zetten voor uw product, dan zou u dat zelf goedkoper moeten kunnen. Ook riskeert u dat uw betaalde zoektermen duurder worden, omdat uw eigen affiliates tegen u opbieden. Zij adverteren bijvoorbeeld met zoekwoorden zoals uw merknaam aangevuld met het woord korting, kortingscode, coupon, deal, enzovoort.

Het vinden en selecteren van affiliates

De basis van een goede affiliate is zijn of haar bereik, relevantie tot uw productaanbod en geloofwaardigheid.

Het spreekt voor zich: een affiliate zonder bereik is niet veel waard. Iedereen heeft een mening, velen delen die, maar slechts een klein percentage resoneert binnen de gemeenschap. Bij influencers wordt vaak onderscheid gemaakt tussen mega-, macro- en micro-influencers. Mega influencers zijn echte celebrities zoals Beyonce of Jay-Z. Het bereik van de zogenaamde macro-influencers varieert doorgaans tussen de 10 duizend en 1 miljoen volgers. Micro-influencers zitten in het segment van 2.500 tot 10.000 volgers. Gezien het feit dat de meeste van deze influencers in de eerste plaats afhankelijk zijn van social media algoritmes en dat de conversie per bijdrage ook maar een fractie is van het totale bereik, is het vaak niet de moeite waard om influencers met minder dan 2.500 volgers aan te trekken. In het algemeen kunnen we zeggen: naarmate het bereik lager is, wordt het steeds belangrijker dat de influencer of affiliate een bepaald niche aanspreekt. Het is natuurlijk ook belangrijk dat de doelgroep de influencer of affiliate gelooft. Geloofwaardigheid wordt onder meer gerealiseerd door een hoge mate van authenticiteit (is de inhoud ‘echt’?) en consistentie. Niemand zit te wachten op zinloze, oppervlakkige inhoud.

Wanneer u begint met affiliate marketing, dan moet u er allereerst voor zorgen dat mogelijke affiliates u vinden. Het begint met een overzichtspagina waarop affiliates de basisinfirmatie over uw affiliateprogramma kunnen vinden en zich kunnen inschrijven. Om geen valse hoop te wekken en een duurzame samenwerking op te bouwen, is het essentieel dat u de regels van het programma duidelijk definieert in een zogenaamd affiliatebeleid. Dit beleid wordt soms aangevuld met praktijkvoorbeelden en screenshots.

Wanneer u proactief mogelijke affiliates wenst te benaderen, dan is de meest logische bron voor nieuwe affiliates uw eigen klantenbestand (wie zijn al uw merkambassadeurs?), sites die al een backlink naar u aanbieden en personen in uw sector die bekend staan ​​om hun online reviews. Er zijn ook tal van affiliate-netwerken die optreden als tussenpersoon tussen affiliate en adverteerder. Sommige netwerken hebben een wereldwijd bereik, andere zijn sterk gericht op een geografisch gebied of specifieke sectoren. Deze netwerken kunnen uw zoektocht naar partners aanzienlijk vergemakkelijken.

Commissies en ondersteuning

Affiliates worden vergoed op basis van een verkoopcommissie. De commissie voor affiliates betreft meestal een percentage over de omzet en soms een vast bedrag per verkoop. Soms wordt er ook een lead fee vergoed.

Het is verleidelijk om te beginnen met een zorgvuldig samengestelde commissiestructuur, variërende percentages per type product, enzovoort. In de praktijk verlangen affiliates echter transparantie en voelen ze zich teleurgesteld in een programma als de commissie plotseling wordt verlaagd. Het is aan te raden om te beginnen met een standaardtarief, ongeacht het producttype. Ook is het beter om geen onderscheid te maken tussen nieuwe klanten en bestaande klanten. Dit is voor affiliates immers niet controleerbaar, waardoor het vertrouwen in uw programma snel kan afnemen als blijkt dat de affiliate vooral bestaande klanten naar uw aanbod verwijst.

Onderdeel van de commissiestructuur is ook het bijbehorende attributiemodel. Wie krijgt welke commissie? Wanneer een affiliate een mogelijke klant naar u doorverwijst, is de vuistregel dat de affiliate een commissie ontvangt wannneer de nieuwe sitebezoeker binnen een specifieke periode converteert tot klant. Dit is meestal binnen 30 dagen. Wanneer de mogelijke klant uw site bereikt, wordt een cookie op de computer van de gebruiker geplaatst. Met behulp van dit cookie wordt bij een volgend bezoek vastgesteld dat deze van de affiliate afkomstig is. Het komt echter regelmatig voor dat iemand ook een tweede keer bezoekt, maar dan via een doorverwijzing van een concurrerende afiiliate. In dergelijke scenario ‘s doen attributiemodellen hun intrede. De commissie kan dan bijvoorbeeld volledig toegekend worden aan de laatst doorverwijzende partij (last click).

Alhoewel de commissiestructuur de hoeksteen is van een affiliateprogramma, kiezen affiliates ook steeds vaker voor merken die zich inzetten om hun affiliates te ondersteunen met marketingmaterialen. Merken bieden richtlijnen over het gebruik van logo’s en andere grafische elementen van het bedrijf. Om er zeker van te zijn dat affiliates altijd de meest recente aanbieding promoten, sturen zij ook regelmatig updates over het programma. Meer geavanceerde partnerprogramma’s kunnen dit zelfs automatiseren met API’s of een datafeed van het productaanbod.

Voor vrijwel ieder geavanceerd technologisch platform is het mogelijk om het beheer van affiliates (zoals het aanmaken van affiliates, genereren van een speciale hyperlink voor doorverwijzing en het genereren van rapporten per affiliate) te organiseren. E-commerce spelers geven hun affiliates meestal een zogenaamde UTM-code, die ze in hun hyperlinks insluiten. Deze code zorgt ervoor dat u kunt bijhouden welke klant door wie is doorverwezen. EMAKERS kan voor u uw affiliate marketing inrichten en exploiteren. We screenen nieuwe deelnemers, onderhandelen met hen de commissies, implementeren de benodigde productfeeds en rapportages en zorgen ervoor dat de geworven affiliates actief blijven.

Hoe werkt affiliate marketing?

Affiliates verlangen een overzicht van de verkopen die aan de affiliate kunnen worden toegewezen. Dit overzicht krijgt zijn vorm door het gebruik van zogenaamde UTM-code. Deze code zorgt ervoor dat u kunt bijhouden welke klant door wie is doorverwezen. De klikken en aankopen zijn vervolgens beschikbaar in een diagram of een tabel voor de affiliate. Het affiliateprogramma dient daarmaast eenn strikt betalingsbeleid te volgen. Vergoed alleen netto bestellingen en pas na de wettelijke retourtermijn.

Deonthologie

Het is essentieel om influencer- of affiliate-marketing te beschouwen als een manier van adverteren: uw affiliates verwijzen mogelijke klanten en worden daarvoor betaald. Daarom is het belangrijk dat affiliates transparant zijn richting hun doelgroep over jullie relatie.

Helaas zijn er nog steeds veel influencers en affiliates die deze basisregel niet naleven. In de Verenigde Staten heeft de Federal Trade Commission daarom onder meer de Guides Concerning the Use of Endorsements and Testimonials in Advertising. Merken zouden moeten samenwerken met personen die openbaar maken dat ze gesponsord zijn. Op social media is het dan weer een goede gewoonte om de hashtag #sponsored te gebruiken wanneer een bijdrage een betaalde bijdrage is. Ook wanneer de vergoeding een snoepreisje of een gratis product betreft, dan wordt dit als een betaling gedefinieerd.

Om de geloofwaardigheid van influencer en affiliate marketing op de lange termijn te bewaren, is het belangrijk om in de samenwerking met hen deze deontologie te respecteren. Wij adviseren u daarom stellig om een ​​dergelijke deontologie ook vast te leggen in de voorwaarden voor deelname aan uw programma en regelmatig een compliance check te organiseren.