Zoekmachinemarketing

Voor veel internetgebruikers is een zoekmachine zoals die van Google de standaard startpagina bij het openen van de internetbrowser. Zoekmachines zijn een belangrijke bron van bezoek voor eender welke website. Over het algemeen geldt: hoe hoger uw website staat op de zoekresultatenpagina (SERP, ofwel Search Engine Results Page), hoe meer bezoekers dat zal opleveren. Die bezoekers kunnen dan omgevormd worden tot klanten. Om uw aanbod prominent voor te laten komen, kan u de zoekmachine ‘helpen’ met de content die u aanbiedt en adverteren. Die combinatie is zoekmachinemarketing.

Zoekmachines beogen gebruikers het best mogelijke antwoord op een zoekopdracht te geven. Om dat te doen, zullen de robots achter deze machines het internet raadplegen (content ontdekken), content indexeren (content analyseren en opslaan in de database van de zoekmachine) en die ophalen wanneer een gebruikersopdracht overeenstemt met de content.

Zoekmachineoptimalisatie (SEO, ofwel Search Engine Optimization) zorgt ervoor dat uw website hoger op de resultatenpagina van de zoekmachine staat dan die van uw concurrenten, waardoor er meer verkeer en mogelijk meer business naar uw website geleid worden. Iedere onderneming heeft een bron van inkomsten nodig om te kunnen blijven bestaan, dus ook zoekmachines. De populaire zoekmachines zoals Google en Bing doen dit door middel van de verkoop van advertenties. Dit heet Search Engine Advertising, ofwel SEA.

SAMENGEVAT

Zoekmachines zijn een belangrijke bron van bezoek voor eender welke website, waardoor het medium belangrijk is in iedere marketingmix. Zoekmachinemarketing bestaat uit optimalisatie voor zoekmachines zoals Google (SEO) en adverteren via zoekmachines zoals Google (SEA).

Voor velen is Google de zoekmachine bij uitstek. Op de meeste Westerse markten neemt Google nog een volkomen dominante positie in. Bing, de zoekmachine van Microsoft, kent gemiddeld een marktaandeel van 10%. Wanneer een bedrijf een monopoliepositie bekleedt zoals Google, dan ontstaan er ook alternatieven. Zoekmachines zoals DuckDuckGo hebben aan populariteit gewonnen, maar hebben gezamenlijk hooguit 5% marktaandeel. Andere regionale gebieden kennen soms andere marktleiders. In Rusland, bijvoorbeeld, staat Yandex al een eeuwigheid aan de top.

SEO framework
Framework by EMAKERS for SEO

Zoekmachineoptimalisatie (SEO) is het proces waarbij zoekmachines geholpen worden om het juiste – uw! – antwoord te geven op gebruikersvragen. SEO zorgt ervoor dat uw website hoger op de resultatenpagina van de zoekmachine staat dan die van uw concurrenten, waardoor er meer verkeer en mogelijk meer business naar uw website geleid worden.

Google Ads

Google Ads zijn de betaalde zoekresultaten (boven) in Google aangeduid met “Ad”. Met Google Ads kan u zoekwoorden definieren op basis waarvan uw advertenties worden getoond. Google Ads is vrijwel synoniem voor search engine advertising (SEA).

Met een Google Ads campagne kan u in een korte periode veel bezoekers naar uw website trekken. De kosten van Google worden gerekend op basis van cost per click (CPC). Wanneer een prospect op uw advertentie doorklikt naar uw website wordt het bedrag verrekend dat u heeft geboden om de advertentie in de zoekresultaten te weergeven. U kan vooraf parameters bepalen zoals het totaalbudget van de campagne of de maximale kosten per klik.

Een Google Ads campagne is gebaseerd op vooraf gespecificeerde zoekwoorden. Daarbij zijn generieke woorden die vaak worden gezocht meestal duur door hevige concurrentie. Deze woorden leveren meestal ook een lage(re) conversie op uw eigen site. Specifiekere woorden leveren minder verkeer, zijn goedkoper en resulteren meestal in betere conversies. Met behulp van een uitgebreide (zoekwoorden) analyse en een doordachte campagneplanning haalt u daarom het beste resultaat uit uw budget.

Bing ads

De werking van Bing Ads is vrijwel identiek aan het veel grotere Google Ads. Met Bing Ads kan u zoekwoorden definieren op basis waarvan uw advertenties worden getoond.

Bing Ads gebruikt, evenals Google Ads, de combinatie van het maximale bod van de adverteerder per klik op de advertentie (PPC) en het zogenaamde doorklikratio van de advertentie (CTR) om te bepalen hoe vaak een advertentie wordt getoond. Deze methodiek motiveert adverteerders om goede advertenties te schrijven en alleen te bieden op relevante zoektermen.

Met een Bing Ad campagne kan u snel bezoekers naar uw website trekken. U betaalt alleen voor advertenties waarop wordt doorgeklikt. Een zoekwoordenanalyse en doordachte campagneplanning helpt u het beste resultaat te behalen.

Voice search

Spraakgestuurd zoeken wordt algemeen erkend als de snelst groeiende manier van zoeken. Het wordt als sneller beschouwd, het is handsfree en het zorgt ervoor dat u kan multi-tasken. Daarbij is spraakherkenningstechnologie in de voorbije jaren enorm verbeterd en gegroeid. Alle belangrijke spelers zijn nu commercieel actief in dit domein: Google Now, Apple’s Siri, de Amazon Echo en Microsoft’s Cortana. Spraakgestuurd zoeken, of misschien zelfs haar meer geavanceerde variant ‘conversational search’ (conversatiegestuurd zoeken) is daarom de toekomst.

Vanuit het oogpunt van de gebruiker zijn spraak- en conversatiezoekopdrachten zeer verschillend van elkaar. Wanneer u spreekt, bent u meer geneigd om de volledige vraag te stellen (“Wat is het beste scheerapparaat?”) dan een paar woorden (“beste scheerapparaten”). Zoekmachines leren daarom om natuurlijke zinnen te interpreteren. Dankzij ontwikkelingen van spraakgestuurd zoeken kunnen zij nu spellingscorrecties uitvoeren, resultaten terugbrengen tot wat eerder gezocht werd en resultaten geven gebaseerd op de context van de gebruiker, zoals de locatie waar hij of zij zich bevindt.

SEO EN CONTENTMARKETING

Content is koning. Digitale marketing werkt niet zonder kwaliteitsvolle content. Bij content marketing wordt betekenisvolle, betrouwbare en waardevolle content gemaakt en verspreid naar de (mogelijke) klant van een product. Content moet zekerheid bieden en vertrouwen opwekken. Elke pagina op een website kan een bestemming worden als u kwaliteitsvolle content publiceert. Een reeks pagina’s over het zelfde onderwerp kunnen u een internetheld maken in dat specifieke gebied.

In vergelijking met content marketing is SEO ietwat technischer. SEO gaat om het analyseren van zoekopdrachten, het evalueren van de prestatie van uw website voor die opdrachten en het technisch optimaliseren van een website en diens pagina’s. Domeinen zoals data anlytics, de structuur van de website en UX en on-site optimalisatie spelen een hoofdrol in SEO.

SEO vereist content. En de enige manier om het rendement op investering van content marketing te verzekeren is door ervoor te zorgen dat potentiële klanten de content vinden, door SEO toe te passen bij de implementering. Dus, SEO en content marketing overlappen – en een geïntegreerde aanpak zal u meer opleveren dan de som van de delen.

Hoewel er nog geen eenduidige SEO-strategie voor spraakgestuurde SEO bestaat, kan uw strategie zich in geval van SEO voor spraakgestuurd zoeken en conversatiegestuurd zoeken concentreren op:

  • lange trefwoorden die doorgaans dichter bij natuurlijke taal en conversatiegestuurd zoeken liggen;
  • pagina’s die FAQ’s (veelgestelde vragen) beantwoorden, omdat die vragen doorgaans beginnen met “Wie,” “Wat,” “Waar,” “Wanneer,” “Waarom,” en “Hoe,”.

Technische aspecten van SEO blijven eveneens een minimumvereiste. Een goede schema.org opmaak bijvoorbeeld helpt zoekmachines om de context van uw content te begrijpen.

Voice search
Voorbeeld conversational commerce en het belang van voice SEO