Instagram

Instagram is van oorsprong het eerste grote social media platform specifiek gemaakt voor een smartphone ervaring. Dit wordt ook wel mobile first genoemd. Logisch: de kern van Instagram is het delen van foto’s en video’s – en de smartphone heeft zich ontpopt tot camera en browser in 1. Diezelfde smartphone gebruikt de consument tijdens de verloren minuten in het openbaar vervoer, op de sofa voor de tv, of voor het vergelijken van product en prijs tijdens het winkelen.

In de lage landen zijn talloze merken actief op Instagram. Zij gebruiken Instagram vooral voor het verder uitbouwen van hun merk. Instagram is een instrument dat talloze mogelijkheden biedt rondom de merkbeleving. Ook aanstormend talent maakt gretg gebruik van Instagram. Hippe meubel- en interieurontwerpers, mode labels, en andere makers en creatieven hebben met social media eenzelfde marketinginstrument binnen handbereik als de giganten in hun domein. Met een beetje geluk ontpopt dat soms tot verrassende nieuwe helden.

Zoals ieder medium is ook Instagram geen liefdadigheidsinstelling en bieden zij naast het platform uitgebreide reclameopties. Advertenties zijn op Instagram beschikbaar in diverse formaten en onderscheiden zich vaak op het gebied van creativiteit. Instagram staat geen links toe in fotobijdragen en profielen mogen maximaal 1 internetadres bevatten.

SAMENGEVAT

Online komen consumenten in aanraking met nieuwe producten door (gericht) te zoeken of te ontdekken. Bij het ontdekken spelen foto en video, aangestuurd door social media feeds, de hoofdrol. Facebook, Pinterest, TikTok en ook Instagram zijn daarin de meest prominente partijen. Instagram biedt een breed aanbod aan advertentie- en koopmogelijkheden. De zakelijke aansturing van Instagram…

Business portal van Instagram

De blog van Instagram met veel voorbeelden

Officiële support pagina’s Instagram

Bij social media speelt vooral het ‘ontdekken’ een grote rol. Criticasters stellen dat media als Instagram enkel dienen als etalage. Veel consumenten gebruiken Instagram voor inspiratie of om nieuwe producten te ontdekken. Voor hen heeft Instagram verschillende functies toegevoegd. Omdat een tijdlijn slechts ’tijdelijk’ is en consumenten een dure design handtas niet direct aankopen, maakte Instagram het bijvoorbeeld gemakkelijk om producten op te slaan en te delen.