Begeleiding aankoop webshop

De meerderheid van de webshops zijn verlieslatend. Een webshop is serious business en kost tijd en energie. Net zoals ieder ander verkoop- of servicekanaal dient u daarom voor uw webwinkel een heldere visie en sluitend businessplan te ontwikkelen. De meeste webshops staan daarom te koop en een verregaande shake out zal de komende jaren plaatsvinden.

Facebook en Google zijn samen goed voor meer dan 80 procent van alle online uitgaven aan internetreclame. Inmiddels gaat al meer dan vijf procent van de totale retailverkoop exclusief food via Amazon. Op internet is uw concurrent slechts een klik ver – en er zijn heel veel concurrenten. De afgelopen jaren is er een hele generatie ondernemers ontstaan die er even een webshopje bij deden. Maar een webshop doe je er niet ‘even’ bij.

Veel internetondernemers hebben zich vergist in de benodigde marketinginspanningen om te kunnen concurreren met spelers zoals Amazon, waardoor de kloof tussen kleine spelers en echte internetgiganten steeds groter wordt. De meeste webshops staan daarom te koop en een verregaande shake out zal de komende jaren plaatsvinden.

SAMENGEVAT

De meerderheid van de webshops zijn verlieslatend. Een webshop is serious business en kost tijd en energie. Net zoals ieder ander verkoop- of servicekanaal dient u daarom voor uw webwinkel een heldere visie en sluitend businessplan te ontwikkelen. De meeste webshops staan daarom te koop en een verregaande shake out zal de komende jaren plaatsvinden.

Voor de meeste webshops kost het enkele maanden en meerdere verkoopacties om de motor draaiende te krijgen. Uw potentiele klanten kennen uw webshop nog niet of kleine bugs veroorzaken frictie bij de aankoop. Hoe uniek uw product ook is, uw klant moet uw product eerst vinden en daarna ook echt uniek vinden. Als webshop heeft u daarom noodzaak aan een goed gevulde oorlogskas om uw eerste operationele jaar te kunnen overbruggen. Reserveer voor het eerste operationele jaar van uw webshop minimaal een even groot budget als voor de ontwikkeling van de shop. Wanneer uw webshop ook in jaar twee langdurig minder dan 25 verkopen per week realiseert, dan is het moeilijk deze te doen renderen. Waarschijnlijk is deze in de huidige vorm niet levensvatbaar. Veel traditionele winkeliers zijn zo bijvoorbeeld in de lockdown tijdens de Coronapandemie een webshop begonnen die zij door gebrek aan tijd niet rendabel kunnen maken. Zij kunnen zich dan misschien beter richten op het uitbouwen van de (lokale) klantrelatie.

De groten worden groter en de kleinen verdwijnen of consolideren. Waar sommige ondernemers ervoor zullen kiezen om hun activiteiten stil te leggen, zullen andere ondernemers juist ervoor kiezen om versneld te groeien door middel van overname. Producenten met een relatief lage online présence, bijvoorbeeld, kunnen zeker overwegen om een bestaande webshop (die goed presteert in zoekmachines) over te nemen.

Overweegt u een webshop te kopen?

Bij de overname van een bestaande webshop is het uiteraard van belang om uw aankoop naar de juiste waarde in te schatten. EMAKERS kan u van advies voorzien of de webshop waarin u geïnteresseerd bent systematisch te analyseren via onze Digital commerce audit. De audit fungeert daarom regelmatig als een vorm van due diligence en kan u helpen om een betere deal te sluiten. De rapportage die we opleveren vormt een solide basis voor zowel de onderhandelingen als de eerste periode na aankoop wanneer u met verbeterpunten aan de slag wilt.

De meest interessante webshops voor overname zijn die die een eigen merk hebben, beschikken over een grote en zelf opgebouwde contactendatabase die frequent wordt benaderd en goed vindbaar zijn in Google. Wanneer u ons inschakelt om de door u beoogde aankoop te valueren, dan doen we voor u een prognoses van toekomstige inkomsten en de kosten om die inkomsten daadwerkelijk te realiseren op basis van een Discounted Cash Flow methodiek. Wij schatten samen met u de risico’s in en controleren in welke mate de webshop afhankelijk is van derden (zoals specifieke mediapartners of technische ontwikkelaars).

Bladiblah…

Bladiblah…

Bladiblah…