Verkoop via marktplaatsen

Pimcore is een open source platform dat helpt om bedrijfsgegevens te verzamelen, verrijken en verspreiden met als doel om klanten een consistent en up-to-date ervaringen aan te bieden. In een naadloos geïntegreerd platform biedt Pimcore een oplossing voor PIM, MDM, DAM, CDP en DXP. Pimcore elimineert datasilo’s. Pimcore blinkt dankzij zijn API-gestuurde aanpak uit in flexibiliteit.

Marktplaatsen bieden een goede manier om snel van start te gaan met online verkoop. Omdat u niet hoeft te investeren in een noemenswaardige infrastructuur is dit de meest laagdrempelige route om met e-commerce van start te gaan. Producenten verkopen regelmatig via marktplaatsen om de interesse in hun producten in buitenlandse markten te testen. Door de inzet van een marktplaats zijn zaken zoals het verrekenen van de juiste BTW of klantenservice in andere tijdszones vaak standaard geregeld. Een andere belangrijke reden om te verkopen via marktplaatsen is omdat deze steeds vaker ook als (enige) zoekmachine gebruikt wordt voor producten. Bent u niet aanwezig, dan zal de aanstaande koper uw productaanbod ook nooit in overweging nemen.

Er schuilt ook een gevaar in marktplaatsen. Amazon staat er bijvoorbeeld om bekend om in goedlopende productcategorieën van start te gaan met een eigen private label. En wanneer Amazon uw productcategorie kaapt, dan resulteert dat voor u in een dalende lijn. Ook is de concurrentie en daarmee gepaarde prijsdruk op marktplaatsen groot. Alleen uw assortiment plaatsen, volstaat meestal niet.

SAMENGEVAT

Pimcore is een open source platform dat helpt om bedrijfsgegevens te verzamelen, verrijken en verspreiden met als doel om klanten een consistent en up-to-date ervaringen aan te bieden. In een naadloos geïntegreerd platform biedt Pimcore een oplossing voor PIM, MDM, DAM, CDP en DXP. Pimcore elimineert datasilo’s. Pimcore blinkt dankzij zijn API-gestuurde aanpak uit in…

Pimcore demovideo

Retailers

VOOR RETAILERS
Kan ik als retailer verkopen op een online marktplaats en brengt me dat duurzame groei?
Het verkopen op online marktplaatsen biedt retailers grote kansen. Zelfstandig is het meestal ondoenlijk om zoveel bezoekers te krijgen in je eigen webshop. Als je veel publiek wilt bereiken, zijn online marktplaatsen vaak ideaal. Wel is het zo dat je over de omzet meestal een fikse vergoeding betaalt. En voor het ene product lenen online marktplaatsen zich beter dan voor het andere. Dat is een kwestie van propositie, positionering en de marge van het product. Exclusieve producten worden vaak niet aangeboden op marktplaatsen, omdat merkeigenaren dit verbieden of alleen zelf doen. Online marktplaatsen stellen vaak wel eisen aan de aanbieder, zoals beschikbaarheid van producten, leversnelheid en serviceniveau. De één is daar strenger in dan de ander, maar het dwingt in elk geval tot verbetering van de serviceverlening rond en kwaliteit van producten. Wil je veel bezoekers bereiken die niet alleen kijken maar ook kopen? Dan kan het verkopen via online marktplaatsen ook voor jouw bedrijf aantrekkelijk zijn.

VOOR GROOTHANDELS
Hoe zet ik als Groothandel online marktplaatsen zonder mijn bestaande verkoopkanalen te schaden?
Groothandels hebben vaak een lange historie en werken nog veel via traditionele, vaste afzetkanalen. Maar ook voor groothandels is de wereld door internet en giganten als Amazon en AliBaba sterk veranderd. Door de transparantie en prijsdruk vragen steeds meer resellers zich af of ze niet zelf de rol van groothandel kunnen vervullen. Door internet zijn ook fabrikanten steeds beter toegankelijk. Met als gevolg dat de rol van groothandels in de distributieketen afneemt of zelfs verdwijnt. De groothandel in zijn traditionele functie van doorgeefluik heeft vroeg of laat geen bestaansrecht meer. Daarom herzien steeds meer groothandels hun distributiestrategie. In toenemende mate verkopen ze rechtstreeks via online kanalen aan eindgebruikers. Daarbij zijn marketplaces de meest gebruikte kanalen. Uiteraard dient dit zorgvuldig te gebeuren om geen problemen te krijgen met bestaande resellers. Soms ontstaan er kanaalconflicten, maar die zijn vaak op te lossen. Voor elke groothandel liggen er kansen om wereldwijd te verkopen. Met een goede distributiestrategie, een IT- platform en aanpassingen in de organisatie ben je klaar voor nieuwe groothandelsrollen.

MARKETPLACES VOOR FABRIKANTEN EN MERKEN
Veel fabrikanten van (A-) merken voeren al jaren strijd met hun afzetkanalen om de gunst van de consument. In het FMCG-kanaal (Fast Moving Consumer Goods) domineren de grote supermarktconcerns. Ze dwingen fabrikanten om hun assortiment aan te passen naar de winstdoelstellingen van de retailers. Dit is geen goede ontwikkeling in het kader van innovatie en productontwikkeling. Naast de eerder genoemde marktplaatsen, zijn er ook diverse initiatieven in de FMCG-markt op dat vlak, zoals Shobr, INS en Ocado. Dit zijn platforms voor FMCG-fabrikanten om hun volledige productassortiment te tonen en te verkopen. Dergelijke initiatieven nemen voor vrijwel elke branche toe. Wil je ook meer exposure van je volledige product range? En wil je kunnen sturen op customer data? Dan kan het verkopen via marketplaces een welkome strategische stap zijn.

HOE VERKOOP IK OP MARKTPLAATSEN?
Online marketplaces als Amazon stellen hoge eisen aan je dienstverlening richting hun klanten. Dat betekent dat je systemen continu up-to-date moeten zijn. Ecommerce Result kent alle marktplaatsen, mogelijkheden, processen en systemen en biedt allround ondersteuning in elke fase van het proces. Eerst maken we helder wat verkoop via online marktplaatsen betekent voor je merk en organisatie. Daarna zorgen we voor de juiste ‘verbinding’ door middel van het best passende marktplaatssysteem, afgestemd op de online marktplaatsen van je keuze. Bij mogelijke kanaalconflicten met resellers adviseren we over oplossingen die resulteren in een win-winsituatie. Met de juiste begeleiding ligt de wereld aan je voeten.

Waarom merken wegblijven van marketplaces
Als merk wil je bovenal zichtbaar zijn – vooral in de digitale wereld. Marketplaces kunnen je hierin ondersteunen.
Ondanks de steeds belangrijkere rol die marketplaces innemen in de customer journey, zijn veel merken huiverig om te verkopen via marketplaces. Daarvoor hebben ze verschillende, volkomen legitieme redenen. Bijvoorbeeld:

Als merk wil je je resellers niet in de weg zitten

Verkopen via marketplaces drukt op de marge

Een massaal platform als bol.com of Amazon straalt niet mooi af op je brand

Voor merken die deze afwegingen maken is het goed om te beseffen dat marketplaces méér bieden dan een extra verkoopkanaal. Sterker nog: afwezig blijven op de e-commerceplatforms kan je wel eens flinke merkschade opleveren. En dat is dan ook de belangrijkste boodschap die ik heb voor brand managers, online marketeers en merkstrategen: marketplaces zouden hoe dan ook onderdeel moeten zijn van je merkstrategie.

Marketplaces als onderdeel van je merkstrategie
Okay, je hebt zo je reserves bij het verkopen via een marketplace. Maar wat als je resellers uit voorraad gaan? En die outlet-voorraad, je longtail-producten: liggen die niet alleen maar ergens kostbare ruimte in te nemen? Via marketplaces kun je slim inspelen op grillige consumentenvoorkeuren.

Daarbij: je hóéft niet te verkopen. Marketplaces kunnen je merkbekendheid bijvoorbeeld een enorme boost geven. Met alleen bol.com en Amazon.nl heb je al een publiek van 15 miljoen mensen. En dan zijn er de niche- en luxe marketplaces die er over het algemeen ijzersterke contentstrategieen op nahouden met fantastische brand engagement-resultaten.

Merkregistratie via marketplaces doe je zo
Met merkregistratie krijg je de mogelijkheid om de regie over de productinformatie van je eigen merkartikelen te krijgen. Deze productinformatie wordt dan beschermd en kan niet worden gewijzigd door een derde partij. Op deze manier heb je de garantie dat merkartikelen overal op dezelfde manier worden uitgelicht. Op dit moment is op bol.com alleen de tekstuele content beschermd: producttitels, -beschrijvingen en -specificaties. In de toekomst zal de bescherming ook voor productafbeeldingen gaan gelden, iets dat bij Amazon al het geval is.

Amazon heeft nog meer fijne features voor geregistreerde merken:

A+ content – Helpt om je merkverhaal onder de aandacht te brengen en je productbeschrijvingen uit te lichten.

Sponsored brands – Advertenties met je logo, merknaam en maximaal drie producten.

Amazon Stores – Je eigen, branded winkelomgeving met meerdere pagina’s.

Brand Analytics – Data over zoektermen, klantgedrag en meer op basis waarvan je goed geïnformeerde beslissingen kunt nemen.

Voor merkregistratie op bol.com of Amazon moet je eigenaar van het betreffende merk zijn. Het merk moet geregistreerd staan bij een officiële instantie als het BOIP-merkenregister. Verder moet je merk zichtbaar zijn op de originele productverpakking, of op het artikel zelf. Wanneer je hieraan voldoet, zal de marketplace je registratieaanvraag binnen enkele dagen goedkeuren.

Groothandels

De kans dat je de enige bent die jouw type product wil verkopen is helaas zeer klein. Daarom is het van cruciaal belang om je product de nodige zichtbaarheid te geven. We ontwikkelen en implementeren een marketingplan op maat van jouw productgamma.

Merken

Eerst en vooral nemen we je volledige marktplaatsaccount onder de loep. We analyseren je foto’s en product listings, focussen op reviews, onderzoeken je sales data enz. Daarnaast brengen we de concurrerende markt in kaart om het verdere potentieel van je producten te bepalen.

Vaak merken we dat producten die al online staan niet 100% volledig en correct beschreven zijn. Hierdoor hebben die producten een onvolledige status, benutten ze niet hun volle potentieel en beïnvloeden ze de accountrating in negatieve zin. Samen gaan we op zoek naar dé perfecte positionering van je product!

Er bestaan talloze marketplaces groot en klein. Soms loont het juist om voor aanwezigheid op een kleine marktplaats te kiezen, bijvoorbeeld omdat deze rechtstreeks in het product/marktsegment van de onderneming opereert. Marktplaatsen zijn ook van allerlei aard: business-to-business (B2B), business-to-consumer (Amazon, Alibaba, Bol.com) als consumer-to-consumer (Etsy, Ebay, Marktplaats). Voorbeelden van populaire marktplaatsen zijn Steeds vaker winnen ook marktplaatsen gericht op 1 specifieke productgroep terrein. Denk dan bijvoorbeeld aan Discogs (grammafoonplaten) en Vinted (kleding) in een C2C context. De grootste marktplaatsen in de Benelux zijn Amazon, Alibaba en Bol.com.

Amazon

Het optimaliseren van uw Amazon account heeft uiteraard als doel om het resultaat uit Amazon te verbeteren. Dat doet u onder andere door de kans op het winnen van de Buy Box te vergroten. Om dat te doen zijn er onderstaande mogelijkheden om doorlopend te analyseren en verbeteren:
Testen van prijzen
Het verbeteren van uw content –> al dan niet via uw productfeed
Het snel afhandelen van vragen en orders
Actief vragen om reviews
Uitbreiden van uw sponsored products campagne
Testen met sponsored brands campagnes

Alibaba

Exporteer de productgegevens naar verschillende kanalen voor een consistente omnichannel productervaring. Koppel Pimcore bijvoorbeeld aan uw e-commercesysteem om deze up-to-date te houden met de laatste productinformatie.

Bol.com

Verrijk de data met media assets en andere commerciele data die de productbeleving van uw eindklanten verbeterd. Verrijk met technische fiches, commerciele uitingen, producteigenschappen, handleidingen, enzovoort.

De stappen van een goed uitgewerkte Amazon strategie
Uiteraard bestaat een goede Amazon strategie uit meerdere fases. We zullen hier puntsgewijs uitlichten welke fasen een strategie bevat. Uiteraard heeft SDIM ruim ervaring met het opzetten en uitwerken van iedere fase.
Haalbaarheidsonderzoek. Kunt u rendabel, voldoende omzet én marge tegemoet zien.
Amazon keyword research
Logistiek advies (kiest u voor Fullfillment by Amazon of niet?).
Customer Service Advies.
Advertising advies: sponsored products, sponsored brands, display advertising etc.
Het winnen van de Amazon Buy Box.
Concurrentie onderzoek.
Amazon specifieke content strategie.
Feed & product informatie optimalisatie.
Amazon reviews consultancy.

Initiele product listing

De copy en foto’s van je listing moeten perfect zijn. We zoeken naar de beste manier om je nieuwe product op een duidelijke, aantrekkelijke en volledige manier in de verf te zetten. We zorgen voor een product listing die net dat tikkeltje meer heeft in vergelijking met gelijkaardige producten.

producttitels, -beschrijvingen en -specificaties, gebruikmakend van de inzichten uit het zoekwoordenonderzoek.

Advertising

De kans dat je de enige bent die jouw type product wil verkopen is helaas zeer klein. Daarom is het van cruciaal belang om je product de nodige zichtbaarheid te geven. We ontwikkelen en implementeren een marketingplan op maat van jouw productgamma.

Optimalisatie listing

Eerst en vooral nemen we je volledige marktplaatsaccount onder de loep. We analyseren je foto’s en product listings, focussen op reviews, onderzoeken je sales data enz. Daarnaast brengen we de concurrerende markt in kaart om het verdere potentieel van je producten te bepalen.

Vaak merken we dat producten die al online staan niet 100% volledig en correct beschreven zijn. Hierdoor hebben die producten een onvolledige status, benutten ze niet hun volle potentieel en beïnvloeden ze de accountrating in negatieve zin. Samen gaan we op zoek naar dé perfecte positionering van je product!

Marktplaatsen stellen hoge eisen aan de wijze waarop u bestellingen afhandelt. Wanneer u bijvoorbeeld optimaliseert om goed gevonden te worden in de Amazon-zoekmachine, dan tellen er een reeks aan indirecte drivers die uw positie in de zoekresultaten sterk zullen beïnvloeden. 

Handleidingen

Volgt.

Veelgestelde vragen Pimcore

Bladiblah…

Bladiblah…

Bladiblah…